Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP Milletvekili Ören: Hükümet zeytin alanlarında talana başladı”

CHP Milletvekili Ören:  Hükümet zeytin alanlarında talana başladı”

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, hükümetin, Soma-Eynez Köyünde zeytinlik alanları yok etmek için Bakanlar kurulunca karar çıkarıldığını söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, hükümetin, Soma-Eynez Köyünde zeytinlik alanları yok etmek için Bakanlar kurulunca karar çıkarıldığını söyledi.
CHP Milletvekili Ören, konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplanmak üzere Meclise soru önergesi verdi.
Eynez Köyünün, 301 işçisine mezar olan kömür ocağının bulunduğu bölgede olduğunu hatırlatan Ören, “Şehitlerimizin acısı dinmeden alınan bu karar köy halkını derinden yaralamıştır. Bunca acıya rağmen kalan zeytin ağaçlarının da kesilmesi için kamulaştırma kararı alınması herkesi huzursuz etmiştir.” diye konuştu.
Kamulaştırılacak olan 93.858 m²’lik toplam 9 adet parselin tamamını zeytinlik alan olduğunu vurgulayan Ören, 24 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 11.6.2014 Tarihli ve 913 sayılı yazısı üzerine, 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 23.6.2014 tarihinde kararlaştırıldığını belirtti.
Hükümetin zeytin alanlarını madencilik faaliyetlerine ve nükleer santrallere açmak için Meclise gönderdiği, bu değişiklik talebinin komisyonlarda görüşülüp, muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine Meclis Genel Kuruluna indirilemediğini işaret eden Ören, “Bu tasarıya karşı olmanın, yatırımlara karşı olduğumuz anlamına gelmediğini belirtmek isterim. Ülkenin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim bölgesi olan Manisa’nın Milletvekili olarak zeytin alanlarını talan yasa tasarının geri çekilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Meclise istediğini yaptıramayan Hükümetin kanuna aykırı karar alması devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Bu karar zeytin alanlarının hükümet eliyle talanı anlamına gelmektedir. Bu nedenle AKP Hükümeti, Eynez köyündeki zeytin alanlarının yok olmasına neden olacak, işsiz kalacak köy halkını madene inmek zorunda bırakacak bu kararından acilen vazgeçmelidir.” dedi.
Ören’in cevaplanmasını istediği sorular: “Bakanlar Kurulu kararı alınmadan önce madencilik faaliyeti için kamulaştırılacak tarlaların durumunun ne olduğu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, ekonomik getirisi hakkında Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapıldı mı? Yapıldı ise, toplam 93.858 m²’lik arazinin durumu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, üretilen tarımsal ürünün değeri ve yıllık getirisi ne kadardır? Kamulaştırılacak olan 9 parsel tarla kaç kişiye aittir? Kimin ne kadar tarlası vardır? Bakanlık olarak bu kararın iptali için girişimde bulunacak mısınız? 3573 sayılı yasaya rağmen zeytin ağaçlarının kesilmesine nasıl izin vereceksiniz?”



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı